Links

Home

Contact

Wie zijn wij?

Kyokushinkai stijl

Kumite

Kata en Kihon

Fysieke Training

Training - uurrooster

Examens

 

 

 

Kumite:

Het kumite is de essentie van het kyokushinkai karate, hierbij wordt alle theorie in de praktijk gebracht. Het doel van alle trainingen is dit onderdeel te verbeteren. Vaak zie je dat bij een gevechtssport dit onderdeel verwaarloosd wordt. Met als gevolg dat er een mooie theorie ontstaat en leuke oefeningen die zeer spectaculair zijn. Of deze in praktijk dan zo doeltreffend zijn is een andere vraag...

Bij het kumite probeert men tot de essentie van het karate te komen. Namelijk de tegenstander op een zo doeltreffende en snel mogelijke manier neutraliseren. Dit uiteraard zonder jezelf te verwonden.

Om deze mooie theorie in praktijk te brengen moet je echter beschikken over een aantal vaardigheden. Betreft hier: een goede techniek, inzicht, een goede fysieke conditie, zelfvertrouwen, ervaring enz. Zoals je merkt een hele boterham die ervoor zorgt dat de training lang en intensief is. Dit alles komt dan ook nog eens tot uiting in de wedstrijdvorm en de exameneisen.

De wedstrijden zijn gebaseerd op het "knock down" principe. Dit houdt in dat je probeert om je tegenstander uit te schakelen gedurende een korte tijd. Als dit je lukt krijg je een ipon en win je de wedstrijd. Lukt dit bijna krijg je een waza hari en heb je hier twee van win je eveneens de wedstrijd. Aangezien deelnemers van wedstrijden steeds goed getraind zijn en hier echt naar toe leven komt het zelden zover. In dit geval zullen de scheidsrechters beslissen. Ook wordt er steeds op een bepaalde manier gevochten, namelijk volgens de
kyokushinkai regels. Deze zorgen ervoor dat de echte wedstrijden steeds zeer zware opgaves zijn voor de vechters. Uiteraard is niemand verplicht om aan deze wedstrijden deel te nemen.

Eén van de
exameneisen bij elk examen is het juji kumite (vrij gevecht). Hoe hoger de graad hoe zwaarder de eis. Zo zal een eerste dan (zwarte gordel) een uur lang moeten vechten. Wat zeker geen evidentie is als je volgens het kyokushinkai systeem vecht.

En als je dit alles onder die knie hebt is er nog één uitdaging, de 100 man kumite. Hierbij dien je 100 tegenstanders te bekampen, elke kamp duurt 2 minuten en je vecht steeds tegen een "frisse" tegenstander. Hierbij hoeft niemand een tekeningetje te maken om te laten inzien dat dit loodzwaar is. Dit bewijst dan ook de praktijk, slechts enkelen voltooien deze ultiemen proef. Een proef die je bij de essentie van het kumite, dus ook van het karate brengt.

Meer uitleg over kyokushinkai vindt je
hier.